Pytanie: Pracuję jako kucharz. W roli podwykonawcy świadczę usługi dla restauracji. Do moich obowiązków należy przygotowywanie i ozdabianie posiłków. Jaką stawkę ryczałtu powinienem stosować do opodatkowania usług?
Odpowiedź: Przedsiębiorca-kucharz, świadczący usługi gastronomiczne, który rozlicza się zryczałtowanym podatkiem dochodowym, może stosować stawkę 3% ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Przypomnijmy, że wysokość stawek ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych jest określona w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Ryczałt wynosi 3 % przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.
Dla przykładu, ze stawki 3% ryczałtu skorzysta kucharz, którego usługi są oznaczone 56.10.11.0 PKWiU- usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracji, co potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z 22 września 2021 r., sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.606.2021.2.MGR.
Jak skorzystać z ryczałtu od przychodów?
Przedsiębiorca może zdecydować się na opodatkowanie ryczałtem rejestrując działalność gospodarczą w CEIDG oraz w trakcie prowadzenia działalności gospodarczej. Warunkiem jest, żeby jego przychody nie w poprzednim roku przekroczą limitu. Obecnie jest to 2 mln euro.
W tym celu przedsiębiorca powinien złożyć oświadczenie o wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych do naczelnika urzędu skarbowego lub do urzędu gminy.
Gdy przedsiębiorca rejestruje jednoosobową działalność gospodarczą, to w celu wyboru opodatkowania ryczałtem zaznacza to we wniosku o wpis działalności do CEIDG w polu 18.

W przypadku, gdy przedsiebiorca prowadzi już działalność, wtedy ośiadczenie powinien złożyć do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód.
Jeżeli świadczysz usługi gastronomiczne i potrzebujesz pomocy w ich rozliczaniu, skontaktuj się z nami. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania!